SIEM REAP, LA MÀGIA DEL PASSAT

Els temples d'Angkor són el principal reclam 
Només hem estat tres dies a Siem Reap. És clar que a aquesta ciutat s'hi va per veure els temples d'Angkor, es pot dir que exclusivament. I els temples valen el viatge a aquesta part del món per ells mateixos. Són sorprenents i cada un d'ells ofereix una particularitat al visitant. Tot i així tothom podrà descobrir per ell mateix els secrets, detalls i misteris que guarda aquest complex arqueològic de la societat khemer dels segles X al XII.

I després hi ha la ciutat del segle XXI. Gent que treballa moltíssimes hores, que guanya els diners justos per pujar una mica a l'escala social. Sempre amb un somriure dibuixat als llavis, però un es queda amb la pregunta de si és simplement una màscara que amaga cansament per les moltes hores de treball que estan obligats a fer. Toi i així, la impressió és que la societat cambotjana, almenys la de Siem Reap, viu l'època més dolça de la seva història recent, ja que, després de tants anys de guerra només poden anar a millor i per molt esforç que els costi, els joves tenen la confiança que el demà només pot ser millor.

El riu presideix la ciutat

És un moment especialment bonic veure la sortida del cole dels nens. Tots surten de classe amb la camisa blanca de l'uniforme, nets i polits com si acabessin de vestir-se i desfan el camí que han fet al matí de casa a l'escola i  que repeteixen 4 vegades al dia, alguns caminant, altres amb bicicleta, compartint-la amb germans o veïns o amb moto. Les carreteres i els carrers s'omplen de nens i joves alegres i uniformats que segueixen un llarg camí cap a casa seva.

La sortida de l'escola

Tots hi caben

Nets i polits malgrat la pols del camí
Una altra escena típica són les motos i els tuktuks recorrent els carrers en una simfonia que ells coneixen i que els permet moure's sense carrils, sense equivocacions ni vacil·lacions motos, tuktuks i altres vehicles no identificats s'entrecreuen a les cruïlles com si executessin una dansa assajada desenes de vegades. Fa por pensar que si el nivell de vida augmenta, els cotxes proliferaran i, a més, és d'esperar que els embussos poden aturar la ciutat i convertir-la en un malson per als seus habitants.

Carrer principal de Siem Reap

Però per ara el viatger o turista pot gaudir de la ciutat sense haver-se de preocupar de res.