ELS TEMPLES D'ANGKOR

Arribada a l'aeroport de Siem Reap, possiblement el més bufó que hem vist mai

4 de novembre
Tenim tres dies per explorar Siem Reap i els temples d'Angkor. La zona ens encanta en el dos vessants. Els temples d'Angkor són un meravella en què es barreja arquitectura, història, religió i natura. Tot plegat els fa enigmàtics i màgics. Per altra banda, la ciutat de Siem Reap, obviant el carrer més turístic, de nom ni més ni menys que Pop Street, ens permet descobrir una ciutat que va cap al futur amb optimisme.


Entrada a la ciutat per Pub Street
Per visitar els temples cal treure una entrada força cara que inclou una fotografia del visitant i tot. Es pot pagar una entrada d'un dia, de tres o de deu. El més normal és triar la de tres dies, el perímetre on s'ubiquen els temples és molt gran,  de manera que ja estan marcats els tres recorreguts suggerits per als tres dies. La visita s'ha de fer en taxi o tuk-tuk per desplaçar-se fins al recintes i després per moure's entre els temples. Nosaltres triem el taxi, crec que és l'opció més encertada perquè en aquest cas el tuk-tuk no aporta cap plus, es tarda més a arribar i, a més, més empolsegat. Hi ha gent atrevida que també ho fa en bicicleta, però en aquest cas, és clar, caldrà més temps per arribar-hi i visitar els temples.
El primer dia visitem els temples del recorregut curt començant al revés del sentit de les agulles del rellotge pensant que així trobarem menys gent. Efectivament, podem fer totes les visites amb calma i impregnant-nos de l'ambient salvatge del lloc.




Ta Prohm, del segle XII



Exemple de simbiosi entre natura i obra humana

Ta Keo, possiblement
Se'ns ha girat feina

Bayon Wat del segle XII, amaga una sorpresa al seu interior

Les cares amagades estan inspirades en el rei Jayavarman VII


Entrada al complex de Bayon Wat
Acabem el dia amb el gran temple, Angkor Wat, cal dedicar-hi molt de temps per admirar-lo bé, però el temps passa ràpid admirant detalls i més detalls de la seva construcció.

Angkor Wat, el més gran dels temples


Detalls que meravellen
A la nit, un sopar a l'hotel ens permet reposar forces.

Quin hotelet més maco!

5 de novembre
Continuem la visita dels temples seguint el recorregut llarg. Descobrim que cada un dels temples és diferent de l'altre i que val la pena seguir visitant-los. Avui el Preah Khan, a prop d'un llac i el Neak Pean, literalment dins del llac. Simplement preciós.

Comencem les visites del dia

Banteay Srei, el temple de les dones té un encant especial

Es respira tranquil·litat, en el temple de les dones

Preah Khan

Observant els racons

Les magnífiques restes de la biblioteca

La majestuositat de la natura i del temple

Neak Pean

A la tarda és un bon moment per sortir a descobrir la ciutat i caminar fins al riu. Aquest és el verdader centre neuràlgic de la ciutat. Allà on cambotjans i turistes comparteixen les paradetes de menjar al carrer o restaurants més occidentals. El riu il·luminat amb llumetes sobre l'aigua embelleix la ciutat.

La vida de la ciutat es desenvolupa a la vora del riu

Turista amb mapa a la mà pels carrers de Siem Reap

També hi ha lloc per a la modernitat


6 de novembre
Avui anem a veure un poble flotant. A l'hotel ens indiquen un poble en concret, que no és el que nosaltres havíem llegit a la guia.
Un dia més a Siem Reap, hem dedicat el matí a visitar un poble flotant. Des de l'hotel ens n'indiquen un i afirmen que el que posa a la guia no val la pena. Ens sorprèn una mica, però acabem anant al que ens han recomanat. La visita és interessant, en el sentit que ens desperta moltes preguntes sobre el funcionament de Cambotja, preguntes que ningú ens vol contestar. La qüestió és que gaudim del paisatge que conformen les cases construïdes sobre els pilars de fusta, de la gent treballant amb les xarxes de pescar, etc.


Cap al poble flotant!

A la barca
Les cases sobre estaques de fusta prevenen les pujades del riu


Temple del poble

Opció de fer una volta entre els arbres

Arribada al llac

Inspeccionant el terreny

La terra ferma del poble flotant
Abans de tornar a l'hotel encara tenim temps per visitar algun temple que queda a propo del camí de tornada. 

Ens acomiadem dels espectaculars temples d'Angkor